temoeratura człowieka prawidłowa


W obronie krzyża


ekoheat comeback a co powiesz na zapotrzebowanie domu energooszczędnego gdzie na m2 przypada ok. 20 W ?

Po dokładnym obliczeniu wychodzi mi w salonie 30m 440 W :o

Zapomnijmy o tym co pisałem wcześniej,tamte dane były sprzed wielu zmian jakie dokonałem w projekcie :roll:

Teraz mam zapotrzebowanie 14 W/m2 , przy takich danych to wyjdzie z 40 cm odstępu między rurkami!
Projektowałeś już podłogówkę dla takiego zapotrzebowania?
Jak to w praktyce wychodzi? Przyjmując oczywiście że obliczenia są prawidłowe !!!!
Witam.
:) Coś małe to zapotrzebowanie. Napisz ile u Ciebie wynosi różnica między założoną temperaturą pokojową a temperaturą na zewnątrz a najlepiej napisz na jakich wartościach opierasz swoją kalkulacje. Widzisz jeśli byłoby tak jak piszesz 440W dla 30m2 to nie potrzebujesz żadnego ogrzewania hehe. Człowiek w pomieszczeniu wydziela około 100W do tego 3 x100W żarówki i telewizor i już masz ponad 440W :). Jeśli chodzi o projektowanie ogrzewania dla takiego rodzaju pomieszczeń czyli o obniżonym zapotrzebowaniu na ciepło to daje się 250/300 mm. Widzisz zapotrzebowanie na ciepło może być nawet ujemne. Weź np. pomieszczenie takie jak przedpokój liczone na 18oC, które otoczone jest pomieszczeniami w których zakłada się 22oC. Przedpokój będzie przejmował ciepło z otaczających go pomieszczeń i może wyjść, że utrata ciepła będzie mniejsza niż ciepło przechwycone z sąsiednich pomieszczeń - ujemna wartość zapotrzebowania ciepła.



Sin Palo
  Witam!
Po wypiciu kilku paczek i kilku próbek z Yerbamarketu, najbardziej zasmakowała mi Sin Palo. Teraz właśnie ją piję. Czytam Wasze posty lecz nie poczułem jakiegoś specjalnego kopa od tego gatunku. Może dlatego iż nie zależy mi na nim nigdy i nie sypię specjalnie dużo. Cóż wiek ma swoje prawa. Żależy mi za to na dobrym samopoczuciu i smaku, a to właśnie ta yerba mi daje. Zauważyłem też, że bardzo ważne jest prawidłowe zalewanie i temperatura, i wtedy jest ten właściwy efekt. Używam 350g tykwy, ale tylko max 4 zalania. Potem smak już nie ten. No i przerwy między zalaniami. Czym dłuższa, smak jakby wyszlachetniał.
Piszę ten post, bo kiedyś ta świetna paczka się skończy. I chciałbym kupić jakąś podobną do niej, bo nie chcę się przyzwyczajać do jednego gatunku. A może znajdę lepszą??W końcu całe życie człowieka to poszukiwanie..poradźcie proszę:brawa:
pozdrawiam wszystkich



witajcie
wcale niewiele sie mijacie z prawda. ja uruchomilem sporo ukladow automatyki kotlowni - w kazdej byla pogodowka i za zwyczaj w kazdym pomieszczeniu pomiar temperatury (kazde pomioeszczenie posiadalo przynajmniej jeden elektrozawor).
W ukladach ktore uruchamialem wygladalo to tak:
uklad pogodowy oddzialywal bezposrednio na kociol poprzez krzywa grzania (jesli mamy kilka punktow krzywej grzania - wartosci temp.zew - mozna oprocz odp wartosci temp. kotla ustalic rozne nachylenia tej temp w kazdym zakresie temp. zewnetrznej).
uklad pokojowy oddzialowywal bezposrednio jedynie na zawory grzejnikowe, zamiast nich moze oddzialywac na mieszacz.
w ten sposob mamy dwa sprzegniete uklady: kociol i uklad grzejnikow. kociol musi zapracowac na odpowiedni parametr (temperature) wynikajaca z temp zew. uklad grzejnikowy musi pobrac taki parametr (ustawienie mieszacza) aby uzyskac odpowiednia temp. pomioeszczenia. Przez to minimalizuje sie niedogrzewanie albo chulanie pieca nonstop. Oczywiscie najwazniejsze dla prawidlowej pracy sa odpowiednio dobrane stale czasowe ktore eliminuja przesterowania. W histereze 0,2° uzyskana przez instalatora po pierwszym ustawieniu sterownika trudno mi uwierzyc. Za zwyczaj jest to 2° (roznica wyczuwalna bardzo dobrze przez organizm czlowieka). Dazy sie zawsze do histerezy mniejszej od 0,5° (niewyczuwalnej).

Wszystkie uklady uruchamialem na sterownikach PLC wiec z regulatorami kotlowymi sobie radze bez problemu. Trudno mi wiec byc tutaj krytykiem ktory jest najlepszy. Kazdy wykorzystuje polaczenie pogodowki i pokojowki. Przy dzisiejszych ukladach o bardzo malej pojemnosci takze cieplnej bardzo wazny jest uklad mieszajacy ktory w sposob ciagly reguluje teperature zasilania grzejnikow obojetnie czy kociol jest jednostopniowy, modulowany czy inny. Ta regulacja (modulacja) wg mnie jest wazniejsza od modulacji palnika. Kociol zawsze bedzie musial sie wlaczyc na minimalny czas i ma tez okreslony czas przestoju (wzgledy technologiczne i ekonomiczne) - mieszacz pracuje ciagle. Jesli mamy jeszcze prawidlowo dobrane grzejniki mozna sobie wtedy odpuscic glowice termostatyczne (koszt sie wiec wyrowna).

Jesli chcecie jeszcze o cos zapytac sluze pomoca.



Mam takie objawy jak:
-gorąco mi w pomieszczeniach o temperaturze ok. 22 stopni w krótkim rękawku
(kiedy innym w swetrach OK, a nawet za zimno)
-często się wypróżniam (niekiedy nawet 8 razy dziennie), często stolec jest w
postaci jakiś kamyczków, czasami się zdarza biegunka (ale sporadycznie od
kiedy zmieniłem nawyki żywieniowe), mam wrażenie, że wypróżniam się partiami
tzn. nie dam rady się całkowicie wypróżnić od razu i dlatego muszę często iść
do toalety. Jak położę się spać, to słyszę jakieś przelewanie się w brzuchu.
-mam wysokie ciśnienie (zazwyczaj ok. 140/80)
-jestem szczupły (65 kg) pomimo tego, że dosyć dużo jem (BMI w normie)
-jestem nadpobudliwy
-łatwo się pocę po niewielkim wysiłku jak jest ciepło, na przykład jak się
ileś razy przejdę po schodach
-trudno mi zasnąć, nie czuję senności, chyba że wstanę bardzo wczas i położę się późno spać
Oto wyniki moich badań:
TSH: 25.55% [wynik 1.402, norma (0.27 - 4.7) ]
FT4 41.18% [ wynik 1.05, norma (0.7 - 1.55)]
FT3 48.93% [ wynik 3.97, norma (2.6 - 5.4)]
Anty-TG przeciw tyreogl. 3.77 (norma max. 4.11)
Anty-TPO p.-ciała przeciw pero-ksydazie tarczycowej 0.36 (norma max. 5.6)
Oba płaty tarczycy nie powiększone o jednorodnej strukturze, bez zmian
ogniskowych. Echogeniczność miąższu prawidłowa. Wymiary płatów - prawy 1,9 x 1,7
x 4,6 cm, lewy 1,6 x 1,4 x 4,6 cm. Cieśń grubości 0,4 cm.

Zaniepokoiło mnie stężenie hormonów, ponoć powinno być na poziomie 60-70%, zatem mogę mieć lekką niedoczynność.

Zaniepokoił mnie mały rozmiar tarczycy (tylko 12.5 ml), a podobno norma dla mężczyzn
to 15-25 ml. Jeżeli to ma znaczenie to ważę 65 kg przy wzroście 175 cm i mam 22 lata.

Zaniepokoiły mnie również moje wyniki FT3 i FT4, bo czytałem, że u młodego człowieka powinny być nieco wyższe, bliżej górnej granicy normy.

Co Pan sądzi o tym, co mi napisali tutaj?:
Re: Nadczynno
"
niemniej jednak są jakieś ramy normy,
wg w/w książki są to dla mężczyzn - 15 - 25ml
zatem jeśli jesteś drobnym, szczupłym, słabo zbudowanym mężczyzną
to wiadomo że bardziej będzie pasować do Ciebie 15ml niż 25ml.
ale 15ml to nie to samo co 12,5ml chyba że jesteś postury 17-18latka. "



Savoir vivre czyli dobre maniery - kliknij tu - http://www.dobre-maniery.com/


Dobre maniery i wychowanie na co dzień, poprawne zachowanie w różnych sytuacjach, etykieta na oficjalnych spotkaniach i przy innych okazjach - w czym tkwi sedno sprawy?

Po czym można rozpoznać kulturalnego człowieka nawet, jeśli byłby ubrany w łachmany. To ruch ciała, mimika, sposób bycia, wysławiania się, uśmiechu, postępowania nawet w drobnych spawach – wszystko to mówi nam o tym, kim jesteśmy. To dobre wychowanie czyni z nas kulturalnych ludzi, budzących sympatię i szacunek. A w czym tkwi istota savoir vivre? Po prostu to wgląd na innych. W tym tkwi ambaras dobrego wychowania, aby obcować z ludźmi w sposób kulturalny.

Ponieważ z natury żyjemy w skupiskach w związku z powyższym dostosowujemy się do siebie wzajemnie. W tym wzajemnym współżyciu zasadą postępowania jest zwalczanie egoizmu, uspołecznienie się liczeniu z innymi.
Dobre maniery, dobre wychowanie, poprawne zachowanie, wszystko to esencja savoir vivre i nie znaczy ni mniej ni więcej jak życzliwość dla ludzi, uprzejmość, tolerancja, opanowanie emocji, te nienaganne formy powinny być naszymi nawykami zakorzenionymi i wpajanymi od dzieciństwa.
Jeśli jednak los sprawił, że nie wynieśliśmy dobrego wychowania z naszego rodzinnego domu. Nic straconego, można to nadrobić. Sama chęć bycia nienagannym jest już godna pochwały.
Poniższe rady pozwolą Wam nadrobić i przypomnieć jak należy się zachowywać, aby budzić wśród ludzi zachwyt i życzliwość.

Zapraszamy do zapoznania się z szczegółowo opracowanymi tematami dotyczącymi dobrych manier w różnych sytuacjach życiowych:

Savoir vivre porady - podstawowe zasady na co dzień.

Savoir vivre przy stole - jak ułożyć sztućce, podać jedzenie, urządzić przyjęcie, przyjmowanie gości.

Savoir vivre dzieci - jak powinno przebiegać wychowanie dzieci, porady savoir vivre dla dzieci.

Savoir vivre ubiór - jak dobrać odpowiedni strój na każdą okazję, nasz wygląd wyrażany jest przez ubranie, odzież. Savoir vivre a wybór ubioru.

Savoir vivre a restauracja i jedzenie - co i jak należy jeść, czym się je, jak zachowywać się przy jedzeniu.

Savoir vivre a telefon - jak należy prowadzić rozmowę przez telefon, kulturalne i grzeczne telefonowanie

Savoir vivre a zaproszenia - formułowanie zaproszeń, jak napisać zaproszenie

Savoir vivre - ślub i wesele - jak powinniśmy się zachowywać na ślubie i weselu, tam dobre maniery są szczególnie ważne!

Savoir vivre w restauracji - dobre rady jak należy zachowywać się przy stole w restauracji.

Podawanie sztućców, serwowanie napojów - podawanie różnych sztućców do różnych dań, jak poprawnie zaserwować napoje zimne i ciepłe.

Wina, ich podział i rodzaje, temperatura - Podział win ze względu na barwę i zawartość cukru. Prawidłowa temperatura serwowanego wina.

Serwowanie wina - Podawanie, serwowanie wina białego i czerwonego. Dekantacja wina.

Savoir vivre w biurze. Dobre maniery w pracy. Relacje pracownik - pracodawca.

Savoir vivre - powitanie. - Poprawne zachowanie przy powitanie. Przedstawianie się i innych

Savoir vivre kelnera (opracowanie 1)
Savoir vivre kelnera (opracowanie 2)
- Poprawne maniery obowiązujące kelnera

Savoir vivre w teatrze i kinie - Jak odpowiednio zachowywać się w teatrze lub kinie.

Savoir vivre sekretarki - Odpowiednia praca sekretariatu. Sekretarka przestrzegająca zasad dobrego wychowania.