W obronie krzyża
" />brawo, Laura bardzo ladnie wszystko rozpisala
dodam, ze jesli mimo wszystko poczujesz glod miedzy posilkami to zawsze miej na taka sytuacje przy sobie jakies orzechy, migdaly, slonecznik - na zagryche
jak sie jutro wyrobie to wstawie do dzialu kuchnia przepis na fajne, szybkie, smaczne i odzywcze sniadanko
btw byla mowa o bialku, to i ja cos dodam (tak odbiegajac od tematu przewodniego postu)
1. zbyt duze ilosci bialka zakwaszaja organizm, takze jesli chcemy spozywac duze jego ilosci to radzilbym robic to okresowo, zeby organizm mogl odpaczac i po to by caly czas nakrecac metabolizm
2. bialko nie podnosi temperatury ciala
Człowiek należy do istot stałocieplnych, tzn. utrzymuje temperaturę ciała na stałym poziomie, niezależnie od temperatury otoczenia, dzięki czynności ośrodka termoregulacji, znajdującego się w ośrodkowym układzie nerwowym na dnie III komory mózgu. Ciepło w ustroju żywym wytwarzane jest w czasie procesów przemiany materii.
Za stan prawidłowy u człowieka przyjmuje się temperaturę 36-37Ă°C (normotermia), temperatura ciała może być obniżona (hipotermia) lub podwyższona (hipertermia), tzw. gorączka będąca wyrazem zaburzeń czynności ośrodka termoregulacji (w podwzgórzu).
Hipertermia, zaburzenia związane z termoregulacją organizmu, polegające na podniesieniu temperatury ciała wskutek niemożności oddania ciepła otoczeniu.
Bialko moze nasilac jedynie termogeneze, w fizjologii jest to zespół procesów fizjologicznych i metabolicznych (oksydacyjnych lub katabolicznych) oraz reakcji bahawioralnych , których celem jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała. Jest charakterystyczna dla zwierząt stałocieplnych.
To wzrost wytwarzania ciepła w organizmie po spożyciu pokarmu. Zależny jest od ilości i rodzaju spożytego pożywienia. Wytwarzanie ciepła wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii potrzebnej do strawienia pokarmów. Największy efekt termogenny ma białko.
Termogeneza związana ze stosowaniem odpowiedniej diety jest wykorzystywana w regulacji masy ciała
" />
">brawo, Laura bardzo ladnie wszystko rozpisala
dodam, ze jesli mimo wszystko poczujesz glod miedzy posilkami to zawsze miej na taka sytuacje przy sobie jakies orzechy, migdaly, slonecznik - na zagryche
jak sie jutro wyrobie to wstawie do dzialu kuchnia przepis na fajne, szybkie, smaczne i odzywcze sniadanko
btw byla mowa o bialku, to i ja cos dodam (tak odbiegajac od tematu przewodniego postu)
1. zbyt duze ilosci bialka zakwaszaja organizm, takze jesli chcemy spozywac duze jego ilosci to radzilbym robic to okresowo, zeby organizm mogl odpaczac i po to by caly czas nakrecac metabolizm
2. bialko nie podnosi temperatury ciala
Człowiek należy do istot stałocieplnych, tzn. utrzymuje temperaturę ciała na stałym poziomie, niezależnie od temperatury otoczenia, dzięki czynności ośrodka termoregulacji, znajdującego się w ośrodkowym układzie nerwowym na dnie III komory mózgu. Ciepło w ustroju żywym wytwarzane jest w czasie procesów przemiany materii.
Za stan prawidłowy u człowieka przyjmuje się temperaturę 36-37Ă°C (normotermia), temperatura ciała może być obniżona (hipotermia) lub podwyższona (hipertermia), tzw. gorączka będąca wyrazem zaburzeń czynności ośrodka termoregulacji (w podwzgórzu).
Hipertermia, zaburzenia związane z termoregulacją organizmu, polegające na podniesieniu temperatury ciała wskutek niemożności oddania ciepła otoczeniu.
Bialko moze nasilac jedynie termogeneze, w fizjologii jest to zespół procesów fizjologicznych i metabolicznych (oksydacyjnych lub katabolicznych) oraz reakcji bahawioralnych , których celem jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała. Jest charakterystyczna dla zwierząt stałocieplnych.
To wzrost wytwarzania ciepła w organizmie po spożyciu pokarmu. Zależny jest od ilości i rodzaju spożytego pożywienia. Wytwarzanie ciepła wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii potrzebnej do strawienia pokarmów. Największy efekt termogenny ma białko.
Termogeneza związana ze stosowaniem odpowiedniej diety jest wykorzystywana w regulacji masy ciała
Więc co powinnam jeść żeby zimą nie tracić tak cennych dla mnie kalorii na ogrzewanie , tzn żeby moja dieta powodowała , że będzie mi ciepło ??
" />Kilka słów na temat zdrowego odchudzania się.
Podstawowe błędy
Drastyczne ograniczanie kalorii
Drastycznie ograniczanie kalorii działa odwrotnie niż tego byśmy chcieli. Oczywiście chudniemy, szybko tracimy wagę. Ale to nie waga jest tutaj najważniejsza!! To poziom tkanki tłuszczowej czyli słynne BF. Przy zbyt drastycznym obcięciu kalorii organizm przestawia się na tzw. tryb oszczędny, czyli tłuszcz magazynuje na później, natomiast energię czerpie z białek mięśniowych. Spada nam więc masa mięśniowa, a wzrasta tłuszczowa. Efektem tego jest zwolniony metabolizm, a tym samy przy wrzuceniu kilku kalorii więcej pojawia się słynny efekt jojo i do tego często uzyskujemy wagę większą niż przed naszą "dietą". Ale to nie jest najgorsze. Najgorsze jest to, że mamy zwolniony metabolizm, mało mięśnia, dużo tłuszczu. Najgorsze jest to, że jest to najczęściej tłuszcz trzewny, czyli nie ten podskórny, a "oplatający" narządy. Dlatego też często osoby z wysokim BF mają problemy z wątrobą, sercem itp. Mamy też do czynienia z tak zwanymi chudymi grubasami. Najczęściej dotyczy to modelek. To jest skóra i ... tłuszcz. Poziom BF często jest bardzo wysoki i prowadzi w przyszłości do poważnych problemów zdrowotnych.
Całkowita rezygnacja z tłuszczy
Kolejny błąd. Panuje nadal przeświadczenie, że jedząc potrawy zawierające tłuszcz tyjemy. Nie jest to prawdą. Tyjemy jeśli spożywamy zbyt duże ilości węglowodanów. Więc jeśli coś ograniczać to właśnie węglowodany. A zwiększyć ilość białka. Jest to najzdrowszy i najbezpieczniejszy sposób. Tłuszcz jest nam potrzebny do .... spalania tłuszczu. Ale to już dłuższy temat z pogranicza biochemii i dietetyki. Jeśli kogoś to zainteresuje to rozwinę.
Rezygnacja z mięsa na korzyść warzyw
Warzywa są bardzo ważnym składnikiem diety. Szczególnie jeśli się odchudzamy. Ale nie możemy zastąpić nimi mięsa. Mięso dostarcza nam niezbędnych aminokwasów. Mięso nie ma węglowodanów. Mieso pozwala nam rozbudować tkankę mięśniowa. Im więcej tkanki mięśniowej tym więcej kalorii musimy spożywać. Im więcej tkanki mięśniowej tym łatwiej spalać tłuszcz, bo potrzebujemy więcej energii. Niestety wiele osób gubi właśnie mięśnie, a nie tłuszcz, bo widzą, że waga nie spada i myślą, że ich dieta nie ma sensu mimo, iż gołym okiem widać, że chudną. Często gdy jesteśmy na pograniczu nadwagi to brak spadku wagi wcale nie oznacza spadku BF!! Szczególnie jeśli do tego ćwiczymy, to jest to jak najbardziej pożądany rezultat. Mięśnie są cięższe od tłuszczu.
Ślepa wiara w magiczne właściwości suplementów
Suplementy za nas nie schudną. Suplementy to jakieś 5% sukcesu. I to też nie wszystkie. Jeśli chodzi o spalacze, które są na prawdę skuteczne to ze swojej strony mogę polecić Venom, Tight, Thyrotherm, Scorch, Leviathan, Yohimbine HCL. Są to suplementy wypróbowane przeze mnie i o wysokiej skuteczności. Ale one podziałają tylko i wyłącznie z odpowiednim treningiem i sposobem odżywiania. Same nigdy. Pani, która założyła temat napisała o odżywkach itp. Są to produkty niewątpliwie przydatne. Szczególnie u osób na diecie, kiedy ilość dostarczonych składników nie zawsze jest odpowiednia, ale one również są tylko dodatkiem!! Nigdy nie mogą być podstawą naszego zdrowego odchudzania.
Brak ruchu
Ruch, ruch i jeszcze raz ruch. To jakieś 30% naszego sukcesu. Żeby było jasne. Na nasz sukces składają się:
Dieta 65%
Ruch 30%
Suplementy 5%
Ruch po pierwsze jest dla naszego organizmu zdrowy, po drugie zwiększa metabolizm przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej, po trzecie zwiększa termogenezę organizmu.
Najlepszy, ale i najtrudniejszy sposób to trening interwałowy. Wystarczy 20 minut dziennie. Ale często ludzie zniechęcają się za szybko. Efekty najczęściej pojawiają się dopiero od 3/4 tygodnia. Ale jak się już pojawią to proces spalania tkanki tłuszczowej przyspieszy znacznie. Przykład interwału:
30 sekund trucht, 30 sekund sprint.
Kolejne ćwiczenie Aeroby. Znacznie mniej skuteczne, ale również skuteczne. Zasada jednak to minimum 30-40 minut ruchu. W czym są gorsze od interwałów. Efekt termogeniczny po interwałach utrzymuje się jeszcze kilka godzin po treningu.
Trening siłowy - kolejna bardzo dobra metoda zgubienia tkanki tłuszczowej. Wiele kobiet boi się rozrośnięcia jak babochłopy startujące na zawodach. Bez obaw. Wasze hormony wam na to nie pozwolą. Moja dziewczyna ćwiczy ze mną i jak babochłop nie wygląda i nie będzie. Nie stosuje odżywek itp. A popatrzcie na te babochłopy. Męskie rysy twarzy, męski głos, praktycznie męska fizjologia. Czemu to się równa? Stosowaniu testosteronu i tyle.
Podstawy zdrowego odchudzania
5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny
W każdym posiłku porcja białka i tłuczu
W rannych posiłkach warzywa i owoce (ale na owoce uważajmy, mają dużo węgli)
Czym późniejsza pora tym mniej węglowodanów. Na wieczór najlepiej minimum lub w ogóle. Czyli jemy mięso, ryby itp.
Jak najmniej, a najlepiej w ogóle pieczywa. Szczególnie białego. Razowy ujdzie. Chleb ma masę węglowodanów. To między innymi dzięki spożywaniu jego w dużych ilościach tyjemy.
Pijemy sporo wody. Uwaga na słodzone soki. Masa węgli.
Ruszamy, się ruszamy.
Odżywki stosujemy tylko kiedy na prawdę nie mamy czasu na spożycie pełnowartościowego posiłku.
To by było po krótce. Kto ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Posiadam już spore doświadczenie w tym polu:) Sam również w tym momencie jestem na redukcji. Na razie 10 kg w 5 miesięcy. Ale szybciej nie chcę. Będzie bezpieczniej. Organizm się dostosuje.
" />Olimp THERM LINE IIĂĹ˝
DLACZEGO PRZYBIERAMY NA WADZE?
Czy to wina wieku lub uwarunkowań genetycznych? A może zbyt dobrze lubimy zjeść lub za mało się ruszamy? Bez względu na to, co predysponuje nas do nadwagi, jedno jest pewne: organizm zbyt chętnie magazynuje kalorie oraz słabo je spala. Jednym słowem, problem tkwi w przemianie materii. Przyczyny pogorszenia metabolizmu mogą być różne: niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, rzucenie palenia, zbyt częste kuracje odchudzające, niektóre zaburzenia zdrowotne, itp. Skuteczna walka z nadwagą jest więc możliwa tylko wtedy kiedy nasz metabolizm mocno się uaktywni. A w tym najbardziej pomagają hormony. Adrenalina i noradrenalina Te dwie wyjątkowe substancje produkowane przez organizm przyspieszają akcje serca, zwiększają ciśnienie krwi oraz silnie intensyfikują rozpad komórek tłuszczowych. Są szczególnie aktywne w warunkach zwiększonego wysiłku fizycznego, stąd wszelkie programy odchudzające wspierane aktywnością ruchową odznaczają się wyjątkową skutecznością. Kiedy brakuje ruchu fizycznego , hormony odpowiedzialne za pobudzanie przemiany materii i spalanie tłuszczu hamują swoją aktywność, udostępniając miejsca substancjom odpowiedzialnym za magazynowanie kalorii. Efekt Obniżenie tempa metabolizmu i wzrost masy tłuszczowej ciała. Nie wiec dziwnego, że systematyczny ruch fizyczny uważany jest za najbardziej skuteczny "lek" odchudzający.
A JEŻELI KTOŚ NIE LUBI ĆWICZYĆ?
Niekoniecznie musi być skazany na nadwagę. Co więcej, stosując odpowiednie metody może przyspieszyć swoja przemianę materii i uaktywnić tempo spalania tłuszczu, nawet bez większej aktywności fizycznej. Jak to możliwe? Aktywność hormonów odpowiedzialnych za przemianę materii i spalanie tłuszczu może zostać uaktywniona czynnikami żywieniowymi, poprzez zastosowanie naturalnych substancji o tzw. działaniu termogenicznym.
TERMOGENIKI- CO TO TAKIEGO ?
Pod tajemniczym hasłem kryją się specjalne składniki odpowiedzialne za produkcję ciepła przez organizm, czyli wzmożone spalanie kalorii. Związki termogeniczne występują w różnych produktach żywnościowych, jednak ze względu na niewielkie ich stężenie w pokarmie nie wywołują spektakularnych efektów. Wyjątkowe możliwości stwarza jednak zastosowanie termogeników w formie suplementacji żywieniowej (OLIMP THERM LINE ) . Specjalnie wyselekcjonowane związki termogeniczne z pokarmów roślinnych silnie pobudzają aktywność metaboliczną organizmu, stymulują rozpad tkanki tłuszczowej oraz wzmagają spalanie jej zasobów z dużym rozproszeniem energii. W efekcie dochodzi do przyspieszenia przemiany materii, wzrostu temperatury ciała i silnego uszczuplenia rezerw tłuszczowych. Pod wpływem suplementacji , w organizmie zachodzą przemiany metaboliczne podobne jak pod wpływem aktywnych ćwiczeń fizycznych.
RECEPTA NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ OLIMP THERM LINE to suplement diety zawierający w swoim składzie najsilniejsze, poznane dotąd substancje żywieniowe o działaniu termogenicznym( wpływające na spalanie tkanki tłuszczowej pod wpływem zwiększonej termogenezy/ temperatury) oraz składniki aktywnie wspierające ich działanie:
Składnik aktywny Działanie
Katechiny z zielonej herbaty zwiększają wydatek energetyczny w wyniku nasilania termogenezy. Jednocześnie wzmagają aktywność enzymów odpowiedzialnych za proces rozpadu komórek tłuszczowych oraz hamują działanie związków, które tłuszcz odkładają
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy Silnie przyspiesza przemianę materii, zmniejsza apetyt oraz zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych w przemianach energetycznych.
Guarana, kofeina przyspiesza tempo metabolizmu, pobudza uwalnianie kwasów tłuszczowych do krwiobiegu, wpływa oszczędzająco na zasoby cukrów i białek w mięśniach
L-karnityna przyspiesza końcowy etap spalania kwasów tłuszczowych, finalizuje proces redukcji tłuszczu, poprawia wydolność
L-tyrozyna wpływa na poprawę samopoczucia, wytrzymałości fizycznej, przeciwdziała atakom głodu i zmienności nastrojów towarzyszącym kuracjom odchudzającym.
JAK DZIAŁA THERM-LINE? DLA KOGO JEST OLIMP THERM LINE ?
OLIMP THERM LINE polecany jest szczególnie osobom: o słabej przemianie materii, z dużą skłonnością do szybkiego przebierania na wadze nie ćwiczącym, wykonującym na co dzień pracę siedzącą rzucającym palenie tytoniu stosującym niskoenergetyczne diety odchudzające w celu uniknięcia efektu jo-jo.
OLIMP THERM LINE - także dla aktywnych Ze względu na swój złożony skład, suplement OLIMP THERM LINE usprawnia wiele procesów fizjologicznych w organizmie warunkujących poprawę zdolności wysiłkowych w różnych formach aktywności ruchowej. Składniki aktywne suplementu pobudzają ośrodkowy układ nerwowy, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego, nasilają spalanie kwasów tłuszczowych oraz działa oszczędzająco na zasoby cukrów i białek w mięśniach. Z powodzeniem, suplement może więc znaleźć zastosowanie także wśród osób aktywnie usprawniających sport, których priorytetem jest wzrost wydolności, redukcja tkanki tłuszczowej oraz wzmocnienie tkanki mięśniowej.
ZASTOSOWANIE
Preparat polecany osobom dorosłym, otyłym i aktywnym fizycznie, jako środek ułatwiający odchudzanie. Preparatu nie należy stosować w przypadku ciąży, karmienia, chorób serca, nadciśnienia i skłonności do depresji. Przed rozpoczęciem terapii odchudzającej zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem. Zalecana dzienna porcja : 2 kapsułki 2 razy dziennie - ok. 30 min. przed śniadaniem i obiadem.
SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja: 2 kapsułki 2 razy dziennie â ok. 30 min. przed śniadaniem i obiadem.
SKŁADNIKI
Ekstrakt guarany, ekstrakt zielonej herbaty, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, winian l- karnityny, L-tyrozyna, kofeina, celuloza mikrokrystaliczna â substancja wypełniająca, stearynian magnezu- substancja przeciwzbrylająca, żelatyna - otoczka kapsułki.
Informacja żywieniowa
2 kapsułki
4 kapsułki
100 g
Ekstrakt zielonej herbaty EGCG (55%)
300 mg
600 mg
20,35 g
w tym EGCG Epigallocatechin Gallate
165 mg
330 mg
11,19 g
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy
250 mg
500 mg
16,96 g
Ekstrakt guarany
250mg
500 mg
16,96 g
w tym kofeina
50 mg
100 mg
3,39 g
Kofeina
70 mg
140 mg
4,75 g
L-tyrozyna
100 mg
200 mg
6,78 g
Winian L-karnityny
200 mg
400 mg
13,57 g