termomix 21


W obronie krzyża

Ja pisałam że mam od prawie 9 lat
Obecnie wykorzystuje tylko do zup bo faktycznie wrzucisz i po paru minutach są gotowe
Za parowar nie pasuje mi bo smak warzyw jest inny od tych z parowaru
Sałatek z niego nie robię, bardzo rzadko sosy czy lody. Jeśli chodzi o soki to wrzucasz wszytko on to zmieli wymiesza i nie ma odpadów wszystko jest rozdrobnione do soku

Kawe i drinki robiłam na samym początku w okresie fascynacji urządzeniem
ale mi to w zasadzie minęło

Do mycia jest jeden pojemnik metalowy bardzo łatwo myjący, noże, koszyczek i motylek (to są części rzadziej wykorzystywane)
Po zupie aby go umyć wystarczy wlać wodę i włączyć na kilka sekund mieszanie na turbo - i już pojemnik czysty

Aha co najważniejsze ja piszę o thermomixie w starszym wydaniu TM21

Jeśli coś ominelam to sorka - pytajcie odpowiem



http://www.thermomix.pl/thermo/img/thermo_opis.jpg

nie mam , nie używałam , ale moje 2 znajome bardzo sobie chwalą

zresztą poza ceną ..... ma same zalety
Thermomix jest precyzyjnym urządzeniem, które na początku było prostym mikserem kuchennym - teraz jest "najmniejszą kuchnią świata", podporą w przygotowaniu wszelkiego rodzaju potraw i napojów.

Thermomix TM21 zachwyca funkcjonalnością i prostotą użycia. Zastępuje niemal wszystkie urządzenia, które dotychczas posiadało tradycyjne gospodarstwo domowe. Spełnia funkcję ponad 20 urządzeń. Może gotować, podgrzewać, miksować, ubijać, homogenizować, pasteryzować, siekać, wyrabiać ciasto, gotować na parze. Wszystkie czynności wykonuje się dużo krócej niż w innych urządzeniach.

Posiadając TM21 oszczędza się czas, energię, pieniądze, zyskuje zdrowe, pełnowartościowe posiłki, więcej miejsca w kuchni i ... zadziwia się wszystkich kulinarnymi umiejętnościami.
To zaawansowane technicznie urządzenie powstało przy współpracy takich firm jak niemiecki Bayer czy francuski Du Pont. Kiedy tylko chcesz zamienia się w automat do kawy cappucino, jogurtownicę, sokownik, naczynie do gotowania itp. - możliwe jest ustawienie temperatury od 40 do 120 st. C.
nie wiem ile obecnie kosztuje , ale jakieś dwa lata temu chyba ponad 2 tyś :cry:



a tutaj są zeskanowane przepisy jak ktoś potrzebuje

ABC Varomy:
Boże Narodzenie z Thermomixem:
Dobre gotowanie:
Miodowy Tydzień z Thermomixem
Napoje z Thermomixem
Nowoczesne Gotowanie
Thermomix dla najmłodszych Thermomix na bankiecie:
rapidshare.com/files/185382789/Thermomix_na_bankiecie.rar


Przepisy klientów na potrawy z thermomix'a TM 21

Inne przepisy uzytkownikow (z forum)



Witam!
dołaczę swoje 3 grosze na temat dyskusji o TM -mam juz drugi -w sumie to jakies 7 lat -najpierw byl TM21- szalalam na nim zwlaszcza jak syn sie urodzil - zupki, kaszki, kisiele, soczki.warzywa z sosem i bez, kompletne obiadki. TM ciągalam ze soba nawet na dzialkę czy kemping. Po jednym takim wyjezdzie musialam wymienic uszczelke garnka- i gdy przyszlo mi gotowac dziecięciu zupke w garnku -jejku.. to byla masakra. coś się przypalalo, cos kipialo, wrr pól dnia w kuchni- jakbym gotowac nie umiala
Teraz mam TM31 - stary jest u moich teściów na dzialce -dostaje w kość nadal, tzn teściówka gotuje na nim obiady i na bierząco przerabia owocowe "spady"
wg mnie główna róznicą miedzy TM31 a 21 jest ta przystawka Varoma do gotowania na parze - wedlin nie kupujemy teraz wcale - robie w varomie schab, szynke, karkóreczke czy zawijance z indyka. W zamrażarce zawsze lezy jakies mięsko w przyprawach "sobie przygotowane" i jak trzeba to myk na varome i wędlinka na kanapki gotowa. parowane w Varomie ma całkiem inny smak niż w koszyczku w TM21
poza tym dużo ciasta wyrabiam: chlebek, drożdzowe, pizza czy na pierogi -kiedys pierogi ruskie to byl caly dzien roboty -a teraz "uno momento"
latem codziennie lody- nasz hit: paczka mrozonych owoców+jeden mrozony banan w kawalkach+50-100 gram zpudrowanego cukru+ ok50ml soku z cytryny - 20sekund i lodowy deser chlopaki wcinają - ja tez czasem, się skusze sobie robie z gorzkiej zcekolady
wiele MM przepisów przerobilam na thermomix, min zupki, makaron i ryz tez gotuje
Jak jedziemy w świat -nawet na weekendowe ryby -zabieramy ustrojstwo ze sobą, małż łowi ryby, a ja za jednym zamachem robie pelen obiad- np wczoraj były liny parowane w sosie + warzywa+ ziamniaki dla frakcji nie mm

acha- maszynerie , jaką mialam typu robot komabjan, kręciolek do sosów , jajacarke itp porozdawalam, odsprzedalam na allegro -sobie zostawilam tylko blender,tzn "zyrafe" i ręczna metalowa tarkę -odrazu pustki w szafkach się zrobiły.



Thermomix
  Na wstępie chcę zaznaczyć, że to NIE jest reklama. Zaznaczam, bo zauważyłam, że gdzie się wspomni o TM, zaraz znajduje się ktoś kto bardzo chętnie go sprzeda, a nie wiem jak Wy - ale ja chciałabym takich akcji tutaj uniknąć. Wątek ma służyć jedynie wymienie opinii, tudzież zapoznaniu się osobom, które nie są w temacie, z nowym dla nich produktem.

- - -

Piszę o tym, bo to jedno z tych urządzeń, które ma robić wszystko za nas, tak jak KitchenAid, o którym wspomniała Olga Smile

http://www.vorwerk-shop.com/pl/images/tm21_a.gif http://www.vorwerk-shop.com/pl/images/tm31_a.gif

Znacie to urządzenie? Produkuje je Vorwerk, nazywany jest "najmniejszą kuchnią świata". Miksuje, sieka, ugniata, gotuje (również na parze),a także waży. Nie wiem czy nowsza wersja (TM 31) ma więcej funkcji, ja mam w domu od 10 lat TM 21. Naczytałam się, że z nowszą wersją jest więcej problemów - jest trudniejsza w obsłudze, częściej się psuje. I oczywiście jest o wiele droższa.
Co prawda moje urządzenie ma 10 lat i działa bez zarzutu, ale bardzo możliwe, że to dlatego, że było niewiele używane. Na początku Mama była zachwycona, bo np gotując zupę, jedynie wrzucała pokolei składniki w całości, jedynie obierała warzywa, one same się rozdrabniały i wszystko się gotowało. Ale zaczęło Mamę męczyć mycie (bo nie można wsadzić do zmywarki, a dno jest dosyć wąskie i łatwo się zaciąć o nożyki podczas mycia) i miłość do Thermomixa minęła. Dopiero niedawno ja zaczęłam szukać przepisów i kombinować. Stary dobry Thermomix u mnie w domu wraca do łask.
A jak to wygląda u Was? znacie, używacie? Uważacie, że warto?